پارسونز از جامعهشناسان آمریکایی قرن بیستم در سال 1902 در ایالت کلورادو در خانوادهای مذهبی متولد شد. از 1920 تا 1924 در کالج امهرست به تحصیل زیستشناسی و فلسفه پرداخت. در سومین سال تحصیل در این کالج، به علوم اجتماعی علاقهمند شد و تصمیم گرفت تا تحصیلات عالیاش را در جامعهشناسی ادامه دهد. پارسونز معترف است که اصلاحطلبی اجتماعی پدرش در این گرایش بیتأثیر نیست. تحت تأثیر فضای خانواده به مطالعات اقتصادی و ارتباط آن با ساختارهای اجتماعی پرداخت. پس از اتمام دوره لیسانس خود برای یک سال تحصیل به لندن رفت. سپس به آلمان رفته و تحت تأثیر آثار ماکس وبر قرار گرفت. رساله دکترای وی به مطالعه نهادهای اقتصادی در آثار وبر، مارکس و سمبارت معطوف گشت. در نهایت پارسونز به آمریکا بازگشت و تمام عمرش را در آنجا به تدریس و تحقیق پرداخت. وی در ماه مه سال 1979 در سفری به همراه همسرش بهمنظور شرکت در پنجاهمین سالگرد اخذ دکترای خود به آلمان رفته و در همان شب در هتل محل اقامت خویش بر اثر یک حمله قلبی درگذشت.[1]
شخصیتها و نحلههای فکری تأثیرگذار
منابع فکری عمده که بر پارسونز تأثیر نهاده و دامنه نظری آثار او را گسترش بخشیدند عبارتاند از:
1) نظریه روانکاوی فروید و نقش آن در نظریه درونیکردن هنجارها و ارزشهای فرهنگی و اجتماعی.
2) آثار تالمن، روانشناسی که در تبیین رفتار هدفمند سهم داشت.
3) آثار جامعهشناسان و انسانشناسان بزرگ کارکردگرا و پیرو کارکردگرایی ساختاری همچون دورکیم، رادکلیف براون، مالینوفسکی و کروبر.
4) فایدهگرایان و اقتصاددانان کلاسیک و اخذ نظریه کنش از آنان.
5) مکتب فکری آلمان و نظریهپردازانی همچون وبر، پارهتو و مارشال.
[2]
پارسونز در تکامل و کاربرد نظریات خویش سه مرحله زیر را در زندگیاش پشت سر گذاشته است:
مرحله یک؛ این مرحله کار اولیه پارسونز را دربر میگیرد و حاوی تحول تدریجی یک نظریه ارادهگرایانه در زمینه کنش اجتماعی و در تقابل با دیدگاههای فایدهگرا و کاهشگرا در جامعهشناسی است. اثر محوری پارسونز در این دوره "ساختار کنش اجتماعی" (1973) است.
مرحله دو؛ این مرحله مهمترین دوره است. پارسونز در این مرحله در راستای کارکردگرایی ساختاری از محدودههای نظریه کنش اجتماعی دور میشود و به شرح و بسط یک نظریه کنش اجتماعی عامتر شامل مفهومهای تعیینکننده نظام و نیازهای نظام رو میآورد. سه کتابی که کارهای کلیدی این دوره را دربر میگیرند عبارتاند از: نظام اجتماعی (1951)، به سوی نظریه عام کنش (1951) و اقتصاد و جامعه (1956) که با همکاری نیل اسملسر نگاشته شده است.
مرحله سه؛ در این مرحله زندگی پارسونز، شاهد تحولات مهمی در قالب سیبرنتیک از نظامهای اجتماعی و تعریف و تبیین از دگرگونی اجتماعی هستیم. چند اثر محوری این دوره عبارتاند از: جامعهها (1967)، نظام جامعههای نوین (1971)، دو مجموعه مقاله با نامهای نظریه جامعهشناختی و جامعهشناسی نوین (1967)، سیاست و ساختار اجتماعی (1971)، مقاله نظامهای اجتماعی و تکامل نظریه کنش (1977)، مقاله نظریه کنش و وضعیت انسان (1978).
...
:: بازدید از این مطلب : 203
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0